ALEX 2 – panel 295 alergenów i komponent alergenowych

Materiał: Krew
Cena badania: 1100 PLN
Czas oczekiwania na wynik: wynik po upływie 10 dni roboczych
Rezerwacja:

  • Badanie wykonujemy bez wcześniejszej rezerwacji. Sprawdź godziny pracy punktu pobrań

Punkty pobrań Luxmed Przejdź do sklepu

Przygotowanie do badania

Ogólne

  • Materiałem do badań jest krew.
  • Pacjent nie musi być na czczo.Na ok. 30 min. przed badaniem wskazane jest wypicie szklanki wody lub gorzkiej(niesłodzonej) herbaty.
  • Przed badaniem można zażywać leki antyhistaminowe.

Opis

ALEX 2 to innowacyjny test do diagnostyki alergii IgE-zależnej. Obecnie umożliwia oznaczenie najszerszego spektrum alergenów w jednym pobraniu krwi. ALEX 2 pozwala oznaczyć aż 295 komponenty alergenowe (całe alergeny orazposzczególne molekuły).
ALEX, dzięki temu, że oprócz całych alergenów oznacza również białka je budujące, zwiększa w znaczący sposób dokładność badania w porównaniu do tradycyjnych metod wykrywania przeciwciał IgE wobec całych alergenów.
Wskazania do wykonania testu ALEX
Przy pomocy badania ALEX można potwierdzić podłoże alergiczne
• Astmy
• AZS
• pokrzywki,
• nieżytu nosa,
• zapalenia spojówek,
• nadwrażliwości na pokarmy,
• zmian skórnych,
• zaburzeń oddychania
• niepożądanych reakcji po użądleniu przez pszczołę lub osę.
• Badanie polecane jest w szczególności tym osobom, u których w przeszłości wystąpiły reakcje anafilaktyczne.
• Polecany jest również dla osób z historią chorób alergicznych w rodzinie oraz kiedy poziom Total IgE w surowicy krwi jest powyżej normy.

Jakie korzyście dla pacjenta płyną z wykonania testu ALEX 2 ?
 Przedstawia pełny obraz alergii,
 Brak konieczności odstawiania leków w tym przeciwalergicznych
 Można wykonać w każdym wieku
 Bardzo mała ilość krwi potrzebna do wykonania badania
 Może przewidzieć ryzyko wstrząsu anafilaktycznego zagrażającego życiu
 Znacząco skraca czas diagnozowania pacjentów i obniża koszty diagnostyczne
 Wskazuje przyczyny najczęstszych chorób alergicznych
 Pozwala odróżnić alergię od objawów, wywołanych przez reakcje krzyżowe
 Pozwala oznaczyć jednocześnie aż 295 alergeny ważne klinicznie
ALERGENY:
– ananas Ana c 2
– homolog ludzkiej laktoferyny Hom s LF
– drożdże:
Candida albicans Can a
Malassezia sympodialis Mala s 1
Malassezia sympodialis Mala s 11
Malassezia sympodialis Mala s 5
Malassezia sympodialis Mala s 6
Malassezia sympodialis Mala s 9
Drożdże Sac c
– Składnik pochodzenia roślinnego:
Fikus Fic b
chmiel Hum I
lateks Hev b
lateks Hev b 1
lateks Hev b 11
lateks Hev b 3
lateks Hev b 5
lateks Hev b 6.02
lateks Hev b 8
– Jady owadów:
szerszenia Dol spp
klecanki rdzaworożnej Pol d
klecanki rdzaworożnej Pol d 5
osy pospolitej Ves v
osy pospolitej Ves v 5
jad pszczeli Api m
jad pszczeli Api m 1
jad pszczeli Api m 10
jad pszczeli Api m 2
– Pokarmy pochodzenia zwierzęcego:
białko jaja kurzego Gal d 1
białko jaja kurzego Gal d 2
białko jaja kurzego Gal d 3
białko jaja kurzego Gal d 4
białko jaja kurzego Gal d_białko jaja kurzego
żółtko jaja kurzego Gal d 5
żółtko jaja kurzego Gal d_żółtko jaja kurzego
wołowina Bos d 6
wołowina Mos d_mięso
mięso końskie Equ c_mięso
mięso kurze Gal d_mięso
mięso indycze Mel g
mięso królicze Ory_mięso
mięso owcze Ovi a_mięso
wieprzowina Sus d_mięso
mleko krowie Bos d 4
mleko krowie Bos d 5
mleko krowie Bos d 8
mleko krowie Bos d_mleko
mleko wielbłądzie Cam d
mleko kozie Cam h_mleko
mleko końskie Equ c_mleko
mleko owcze Ovi a_mleko
krab Chi spp.
karp Cyp c 1
dorsz atlantycki Gad m
dorsz atlantycki Gad m 1
homar Hom g
krewetka Lit s
kałamarnica Lol
omułek jadalny Myt e
ostryga Ost e
krewetka Pan b
krewetka Pen m 1
małż Pec
małż Rud spp.
łosoś Sal s
tuńczyk Thu a
– Pokarmy pochodzenia roślinnego:
nasiona dyni Cuc p
nasiona słonecznika Hel a
nasiona maku Pap s
nasiona maku Pap s Albumina 2s
sezam Ses i
sezam Ses i 1
orzech nerkowca Ana o
orzech nerkowca Ana o 3
orzech brazylijski Ber e
orzech brazylijski Ber e 1
orzech pekan Car i
orzech laskowy Cor a 1.0401
orzech laskowy Cor a 11
orzech laskowy Cor a 14
orzech laskowy Cor a 8
orzech laskowy Cor a 9
orzech laskowy Cor a_leszczyny
orzech włoski Jug r 1
orzech włoski Jug r 2
orzech włoski Jug r_orzech
makadamia Mac i Albumina 2S
makadamia Mac inte
pistacja Pis v
migdał Pru du
orzech arachidowy Ara h
orzech arachidowy Ara h 1
orzech arachidowy Ara h 2
orzech arachidowy Ara h 3
orzech arachidowy Ara h 6
orzech arachidowy Ara h 8
orzech arachidowy Ara h 9
ciecierzyca Cic a
soja Gly m
soja Gly m 4
soja Gly m 5
soja Gly m 6
soja Gly m 8
soczewica Len c
fasola biała Pha v
groch Pis s
pieczarka Aga b
cebula All c
czosnek All s
seler Api g
seler Api g 1
seler Api g 2
seler Api g 6
kapusta Bra o
marchew Dau c
marchew Dau c 1
sałata Lac s
oliwka Ole e_owoce
awokado Pers a
ziemniak Sol t
pomidor Sola I
pomidor Sola I 6
owies Ave s
komnosa ryżowa Che q
gryka zwyczajna Fag e
gryka zwyczajna Fag e 2
jęczmień Hor v
nasiona łubinu Lup a
ryż Ory s
proso Pan m
żyto Sec c_mąka
pszenica zwyczajna tri a
pszenica zwyczajna Tri a Gliadyna
pszenica orkisz Tri s
kukurydza Zea m
kiwi Act d
kiwi Act d 1
kiwi Act d 10
kiwi Act d 2
kiwi Act d 5
papaja Car p
pomarańcza Cit s
melon Cuc m
figa Fic c
truskawka Fra a
liczi Lit c
jabłko Mal d
jabłko Mal d 1
jabłko Mal d 2
jabłko Mal d 3
mango man i
banan Mus a
wiśnia Pru av
śliwka Pru do
brzoskwinia Pru p
brzoskwinia Pru p 3
gruszka Pyr c
malina Rub i
borówka czarna Vac m
winogrona Vit v 1
papryka Cap a
kminek Car c
oregano Ori v
pietruszka Pet c
anyż Pim a
gorczyca Sin
gorczyca sin a 1
– owady:
karaluch Bla g
karaluch Bla g 1
karaluch Bla g 2
karaluch Bla g 4
karaluch Bla g 5
karaluch amerykański Per a
karaluch amerykański Per a 7
– składnik pochodzenia zwierzęcego:
pies Can f
pies Can f 1
pies Can f 2
pies Can f 3
świnka morska nabłonek Cav p
kot Fel d
kot Fel d 1
kot Fel d 2
kot Fel d 4
mysz domowa nabłonek Mus m 1
królik nabłonek Ory_nabłonek
szczur Rat n
krowa Bos d 2
nabłonek krowi Bos d_nabłonek
nabłnek kozi Cap h_nabłonek
nabłonek koński Equ c 1
nabłonek koński Equ c_nabłonek
nabłonek owczy Ovi a_nabłonek
nabłonek świni Sus d_nabłonek
– pleśnie:
Alternaria alternata Alt a
Alternaria alternata Alt a 1
Aspergillus fumigatus Asp f
Aspergillus fumigatus Asp f 3
Aspergillus fumigatus Asp f 4
Aspergillus fumigatus Asp f 6
Cladosporium herbarum Cla h
Cladosporium herbarum Cla h 8
Penicilium chrysogenum Pen ch
– roztocza kurzu domowego:
Blomia tropicalis Blo t
Dermatophagoides farinae Der f
Dermatophagoides farinae Der f 1
Dermatophagoides farinae Der f 2
Dermatophagoides pteronyssinus Der p
Dermatophagoides pteronyssinus Der p 1
Dermatophagoides pteronyssinus Der p 10
Dermatophagoides pteronyssinus Der p 11
Dermatophagoides pteronyssinus Der p 2
Dermatophagoides pteronyssinus Der p 23
Dermatophagoides pteronyssinus Der p 5
Dermatophagoides pteronyssinus Der p 7
– roztocza spichrzowe:
Acarus siro Aca s
Glyphagus domesticus Gly d
Glyphagus domesticus Gly d 2
Lepidoglyphus destructor Lep d
Tyrophagus putrescientae Tyr p
– pasożyty ryb:
Nicienie Ani s 1
Nicienie Ani s 3
– pyłki:
Szarłat szorstki Ama r
Ambrozja bylicolistna Amb a
Ambrozja bylicolistna Amb a 1
Ambrozja bylicolistna Amb a 4
Bylica pospolita Art v
Bylica pospolita Art v 1
Bylica pospolita Art v 3
Komosa biała Che a
Komosa biała Che a 1
Szczyr roczny Mer a
Pomurnik Par j
Pomurnik Par j 2
Babka lancetowata Pla I
Babka lancetowata Pla I 1
Szczaw polny Rum a
Solanka kolczysta Sal k
Pokrzywa zwyczajna Urt d
Akacja Aca m
Olsza czarna Aln g
Olsza czarna Aln g 1
Olsza czarna Aln g 4
Brzoza brodawkowata Bet v
Brzoza brodawkowata Bet v 1
Brzoza brodawkowata Bet v 2
Brzoza brodawkowata Bet v 6
Pyłek leszczyny Cor a 1.0103
Pyłek leszczyny Cor a_pyłek
Kryptomeria japońska Cry j
Cyprys Cup a 1
Cyprys Cup s
Buk zwyczajny Fag s
Jesion wyniosły Fra e
Jesion wyniosły Fra e 1
Pyłek orzecha włoskiego Jug r_pyłek
Jałowiec Jun a
Ligustr pospolity Lig v
Morwa czerwona Mor r
Oliwka Ole e 1
Oliwka Ole e 2
Oliwka Ole e_pyłek
Palma daktylowa Pho d 2
Platan klonolistny Pla a
Platan klonolistny Pla a 1
Topola czarna Pop n
Dąb szypułkowy Que r
Lilak pospolity Syr v
Wiąz pospolity Ulm c
Trawa bermudzka Cyn d
Pyłek życicy Lol p 1
Paspalum notatum Pas n
Tymotka łąkowa Phl p
Tymotka łąkowa Phl p 1
Tymotka łąkowa Phl p 12
Tymotka łąkowa Phl p 2
Tymotka łąkowa Phl p 5.0101
Tymotka łąkowa Phl p 6
Tymotka łąkowa Phl p 7
Trzcina pospolita Phr c
Pyłek żyta Sec c_pyłek
Sorgo Sor h
Pyłek kukurydzy Zea m_pyłek
– IgE całkowite

Opracowanie i przygotowanie materiału (dotyczy tylko kontrahentów)

Podaj jednorazowy kod:Pokaż