Jesteś tutaj:
Jesteś tutaj:  Dla lekarza » Aktualności » Jersinioza coraz groźniejsza
Dostosuj czcionkę: A A A

Jersinioza coraz groźniejsza

Jersinioza coraz groźniejsza

Zatrucia pokarmowe coraz częściej stają się zmorą nas wszystkich. Przyzwyczailiśmy się już do salmonellozy, biegunki rotawirusowej, czy tzw. „grypy jelitowej”, bo jesteśmy w stanie im w miarę skutecznie zapobiegać, a z całą pewnością ograniczać. Tymczasem na horyzoncie pojawia się choroba i patogen, których nazwy nic nie znaczą dla przeciętnego pacjenta i budzą duży niepokój. Jeszcze kilka lat temu o jersiniozie wspominano sporadycznie. Obecnie przykuwa uwagę zarówno pacjentów jak i lekarzy.

Jersiniozę wywołują bakterie, które znajdują się w odchodach chorych zwierząt. Do zakażenia człowieka dochodzi zazwyczaj po spożyciu surowego lub niedogotowanego mięsa, zanieczyszczonego odchodami zwierzęcymi np. podczas uboju. Zarazić się też można pijąc niepasteryzowane mleko lub spożywając skażone produkty roślinne.

Bakterie są wyjątkowo odporne. Mnożą się nawet w niskich temperaturach, dlatego nie ma znaczenia, że żywność przechowywana jest w lodówce. Pozostają również w produktach, które nie były poddane wystarczającej obróbce termicznej (np. podczas grillowania).

Ostatnio pojawił się nowy typ serologiczny bakterii, najgroźniejszy i najbardziej chorobotwórczy – Yersinia enterocolitica. Przywędrował do Europy ze Stanów Zjednoczonych, prawdopodobnie z karmą dla zwierząt. Choroba wywołana przez ten rodzaj bakterii ma cięższy przebieg, może prowadzić nawet do ogólnego zakażenia organizmu.

Pałeczki Yersinia enterocolitica wywołują zakażenia narządowe i ogólne. Choroba może mieć różną postać w zależności od wieku chorego i jego odporności.

  • Zatrucie pokarmowe
    Występuje biegunka, bóle brzucha, podwyższona temperatura, czasami wymioty. Jeśli ma łagodny przebieg, po kilku dniach ustępuje samoistnie.
  • Zapalenie jelit
    Dochodzi do niego najczęściej u dzieci. Zapalenie rozwija się w ciągu kilku, a nawet kilkunastu dni. Może dotyczyć jelita cienkiego i grubego. Objawami są bóle brzucha, długotrwała biegunka, nieraz wymioty. Na zmienionej błonie jelita tworzą się krwawiące nadżerki, co można wykryć, wykonując badanie na krew utajoną. Konieczna jest interwencja lekarza.
  • Postać pseudowyrostkowa
    Najczęściej występuje u ludzi młodych do 30 roku życia. Objawy przypominają zapalenie wyrostka robaczkowego, co prowadzi często do niepotrzebnych zabiegów chirurgicznych. Dlatego, jeśli stan pacjenta na to pozwala, należy wykonać najpierw badanie serologiczne, by wykluczyć zakażenie pałeczką Yersinia enterocolitica.
  • Posocznica
    Postać posocznicowa jersiniozy występuje najczęściej u osób obciążonych schorzeniami dodatkowymi albo po transfuzji zakażonej krwi lub preparatu krwiopochodnego. Charakteryzuje się wysoką śmiertelnością i licznymi powikłaniami narządowymi.
  • Zakażenia miejscowe
    Szczególną postacią infekcji Yersinia enterocolitica są zakażenia miejscowe błony śluzowej gardła - z powiększeniem i owrzodzeniem migdałków z powiększeniem węzłów chłonnych szyjnych czy zakażenia w obrębie narządu ruchu, zakażenia pourazowe o różnej lokalizacji.
  • Powikłania
    Najczęściej obserwowanym powikłaniem zakażenia jersiniozą jest rumień guzowaty – zmiany zapalne podskórnej tkanki tłuszczowej, głównie na przedniej powierzchni podudzi. Dochodzić może również do reaktywnego zapalenia stawów, najczęściej kończyn dolnych, ale też nadgarstka i palców rąk oraz stawów biodrowo – krzyżowych. Innym powikłaniem są zmiany o podłożu immunologicznym: rumień wielopostaciowy, zapalenie tęczówki, zapalenie kłębuszków nerkowych.

Biorąc pod uwagę wzrost zakażeń bakteriami Yersinia enterocolitica, chcielibyśmy uczulić zarówno lekarzy, jak i pacjentów, by częściej wykonywać badania w tym kierunku.

Konsultacje medyczne przeprowadza specjalista chorób zakaźnych.
Specjalistyczne badanie można przeprowadzić w laboratorium Luxmed.
Badanie serologiczne wykrywa przeciwciała IgM i IgG, dzięki czemu można wykluczyć bądź potwierdzić zakażenie bakterią.
Opieka abonamentowa dla firm